CHŁODNIK OGÓRKOWY
W ostatnich dniach upał szczególnie doskwiera. Bezchmurne niebo, mała ilość deszczu lub jego brak i temperatury oscylujące w okolicy 30 stopni Celsjusza powodują, że człowiek aż gotuje się w środku. Trzeba szukać sposobów na ochłodę, a jedzenie gorących posiłków zdecydowanie nie pomaga. W takim okresie jednym z najlepszych obiadów jest chłodnik, czyli zupa na zimno. Istnieje bardzo wiele sposobów na jego przyrządzenie. Generalnie chłodnik można zrobić z dowolnych warzyw oraz zsiadłego mleka lub jogurtu. W internecie dominuje wersja litewska z botwinką, natomiast ja dzisiaj chciałbym zaprezentować wersję chłodnika z ogórkami, która bardzo mi ostatnio posmakowała. Oprócz ogórków, przyrządzonych w stylu tzatziki dodałem to co miałem, czyli pomidory, jajka oraz ser biały. Wyszło przepysznie. Oprócz ww składników, jeżeli macie to warto dodać pokrojoną w plasterki rzodkiewkę.
Czas przyrządzenia 30 min + czas na schłodzenie. Można jednak jeść od razu jeżeli składniki wcześniej schłodziliśmy w lodówce.
Składniki:
ogórki + przyprawy przepisu tzatziki (sól, pieprz, mięta, sok z cytryny, czosnek) ale bez jogurtu naturalnego. Ilość: dużo.
pomidory pokrojone w kostkę. Ilość: średnio.
jajka ugotowane na twardo. Ilość: mało.
ser biały twarogowy. Ilość: mało.
zsiadłe mleko. Ilość dużo.
ocet winny biały
sól, pieprz
mięta
Przygotowanie:
Przygotowujemy ogórki wg przepisu tzatziki w dużym garnku. Potrzebujemy ich dość sporo, bo one będą stanowić podstawę naszego przepisu. Zamiast jogurtu dodajemy zsiadłe mleko w takiej ilości, aby nasze danie było rzadkie i bardziej przypominało gęstą zupę niż sos. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, ugotowane jajka rozdrobnione w szatkownicy do jajek oraz pokruszony ser twarogowy. Przyprawiamy solą, pieprzem, miętą oraz octem winnym do smaku, następnie całość chłodzimy około godzinę i gotowe!
0 Komentarzy