Rabarbar, jak pewnie każdemu, kojarzy mi się głównie z dzieciństwem. Wtedy najlepszą słodką przekąską była świeżo zerwana łodyga rabarbaru zanurzona w cukrze.Tym razem jednak pomyślałem, że lato to przecież, oprócz pory wakacji i odpoczynku, również czas na tworzenie przetworów, a nie ma nic przyjemniejszego jak otworzenie jesiennym, chłodnym wieczorem słoiczka z zamkniętym smakiem lata. Tak więc decyzja zapadła – tym razem rabarbar przemieni się w dżem.

dżem RABARBAROWY

Składniki:
1 kg łodyg rabarbaru – w trakcie sezonu nie musicie go szukać na bazarkach, jest dostępny w większości supermarketów.
Sok z jednej pomarańczy
Sok z jednej cytryny
1,5 szklanki cukru kryształu
2 łyżeczki startego imbiru.
0,5 szklanki wody


Przygotowanie:
Po upolowaniu rabarbaru obcinamy końce łodyg oraz zdzieramy wierzchnią warstwę, ponieważ zazwyczaj jest dość twarda i łykowata. Kroimy drobno rabarbar i wrzucamy razem z wszystkimi składnikami do garnka. Czekamy aż się zagotuje, potem zmniejszamy ogień i smażymy ok. godziny, aż nadmiar wody odparuje i kawałki łodygi się rozgotują. Pamiętajmy o regularnym mieszaniu w trakcie, ponieważ ze względu na swoją konsystencję, dżem może się łatwo przypalić. Zamykamy w słoiczkach i gotowe 🙂 
Z podanych składników wychodzi niewielka porcja ok. 900 ml (choć trochę podjadałem w trakcie).
Gotowy dżem jest słodko-kwaśny i intensywny w smaku. Idealnie będzie pasował do np. naleśników, jak i na kanapkę.

rabarbar

dżem RABARBAROWY

Kategorie: Przetwory

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *