Uwielbiam gotować w kociołku. Siedzę z rodziną przy ognisku i co jakiś czas przebieram chochlą. Nie ma wielu rzeczy, która sprawiają większą przyjemność. Na dworze zimno i ponuro, a przy ognisku ciepło, pomarańczowo i w dodatku pachnie wędzonką, czyli moim kociołkiem wypełnionym pyszną zupą z indyka. Przygotowanie danie jak zwykle jest niezwykle proste, tylko czeka was trochę krojenia 🙂


Czas przygotowania:
20 min + około 1 godz od czasu zagotowania kociołka

Składniki: 
Orientacyjnie, na duży kociołek:
maggi zioło, możecie zastąpić maggi w płynie
tymianek
sól
ziele angielskie
1 kg mięsa z indyka, pokrojone w kostkę
250 g boczku, pokrojonego w kostkę
1 cebula
pół selera
kilka marchewek
1 pietruszka
1 duży por
2 papryczki chili
1,5 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę
Woda
opcjonalnie mąka i śmietana 18% do zaprawienia

Jak przyrządzić:

Cebulę oraz pora szatkujemy w malakserze. Umieszczamy wszystkie składniki w kociołku – kolejność nie ma znaczenia, bo i tak wszystko zamieszamy. Ostrożnie solimy, zawsze można doprawić w trakcie gotowanie. Maggi i tymianek związałem w pęczek (za pomocą naturalnego sznurka – liścia pora) tak aby łatwo było je wyrzucić po oddaniu smaku (nieprzyjemne badyle!). Nasze danie gotujemy bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Po około godzinie zupa w kociołku powinna już być gotowa. Jak ktoś lubi zabielone zupy może zaprawić mąką i śmietaną.

Zachęcam do polubienia bloga na facebooku 🙂


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *