Naleśniki “chmury” to puszysty deser lub słodkie śniadanie z prostych składników, który na pewno spodoba się dzieciom. Każdy zasługuje czasem na trochę kalorii 🙂
Składniki na jedną porcję:
– dwa duże jaja,
– łyżka miodu,
– łyżka mąki,
– bita śmietana,
– mus owocowy
Jak przyrządzić:
Do wysokiego naczynia wbijamy białka, a do oddzielnego naczynia żółtka z jaj. Żółtka mieszamy z miodem, a następnie ubijamy białka na sztywną pianę. Po ubiciu do piany dodajemy żółtka i łyżkę mąki. Więcej nie mieszamy mikserem tylko łyżką i to powoli. W innym przypadku piana opadnie i wyjdzie płaski naleśnik, a nie chmura. To puszyste ciasto wylewamy na patelnię na rozgrzany olej i krótko smażymy z obu stron. Ciasto jest grube i z góry nie widać, czy dół się już usmażył. Dlatego trzeba zaglądać pod spód. Chmurki smażą się około 2 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy je na talerz i dekorujemy śmietaną i owocami. Są niezwykle puszyste i po usmażeniu już nie opadają.
Ograniczenie wychodzenia na dwór z powodu epidemii koronawirusa oraz akcji zostań w domu nie sprzyja naszemu zdrowiu. Pamiętajmy aby w tym trudnym dla nas czasie zadbać o odpowiednią podaż witamin, dlatego powinniśmy spożywać dużo warzyw Dowiedz się więcej…
Najważniejsze w przygotowaniu dobrego deseru jabłkowego jest zaopatrzenie się w dobrej jakości owoce. Desery podawane w pucharkach to idealny poczęstunek na niedzielne spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi. Czas przygotowania: 30 min + schłodzenie deseru Składniki: Dowiedz się więcej…
0 komentarzy