Zimą ciężko znaleźć świeże owoce. Łatwo można kupić polskie owoce z przechowalni jak jabłka, czy gruszki. Poza tym zostają owoce importowane i puszkowane i właśnie z nich zrobimy deser. W dzisiejszych czasach nawet coś tak egzotycznego jak puszkowana marakuja jest dostępna w każdym większym sklepie spożywczym.
Czas przygotowania: 4 h + 10 min
Składniki:
– słoik 0,9l kompotu morelowego,
– 1 gruszka,
– galaretka w proszku,
– bita śmietana
– puszka pulpy z marakui
Jak przyrządzić:
Najpierw robimy galaretkę (z zielonych owoców, np. kiwi lub agrest) zgodnie z przepisem na opakowaniu. Galaretka tężeje około cztery godziny. Z kompotu wyjmujemy morele i mielimy blenderem. Przygotowujemy bitą śmietanę, którą następnie wkładamy do miseczek, a następnie układamy ćwiartkę gruszki i mus morelowy. W następnej kolejności kroimy galaretkę w kostki i wrzucamy na wierzch. Całość polewamy dwoma łyżeczkami pulpy z marakui. Pamiętajmy, aby puszkę wstrząsnąć przed otworzeniem ponieważ sok oddziela się od pestek. Smacznego.
Zachęcam do polubienia bloga na facebooku 🙂
1 Komentarz
Magdalena Kuchaja · 15 lutego 2015 o 15:22
świetny deser 🙂