SZPARAGI W SOSIE HOLENDERSKIM – klasyczny przepis z wykorzystaniem szparagów.
Składniki:
Jedna paczka szparagów (pół kilograma) na osobę
Na sos:
– trzy jajka (żółtka)
– 75g masła
– pół cytryny
– sól i pieprz
Sos holenderski:
W rondelku roztapiamy masło, a do miski obok wbijamy żółtka i dodajemy sok z połowy cytryny oraz sól i odrobinę pieprzu. Żółtka mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji i powoli dolewamy do nich masło cały czas mieszając. Jak wlejemy już całe masło, to przelewamy sos z powrotem do rondelka i stawiamy na małym ogniu. Cały czas mieszamy. Sos będzie gęstniał w miarę podgrzewania. Gdy osiągnie konsystencję majonezu, to należy go zdjąć z kuchenki.
Szparagi należy najpierw ugotować. Jeżeli zdecydowaliśmy się na białe to należy je wcześniej obrać. Natomiast zielonym obłamujemy twarde końce. Szparagi gotujemy łebkiem do góry. Zawsze czubek powinien wystawać ponad poziom wody. Wodę solimy i dodajemy tyle samo cukru. Szparagi gotują się około 15 minut. Szparagi polewamy sosem holenderskim i podajemy ze smażonym kurczakiem lub rybą.
0 Komentarzy