Surf and turf na gorącym kamieniu

Surf and turf to popularne danie kuchni amerykańskiej, kanadyjskiej i australijskiej. Obowiązkowe są dwa składniki: czerwone mięso i skorupiaki. Cała reszta zależy od fantazji szefa kuchni, także kombinacji jest wiele. Mięso zwykle jest podane w postaci steku, ale może to być dowolna forma. Można spotkać zarówno mięso saute jak i z sosem. Podobnie ma się sprawa z owocami morza. W latach sześćdziesiątych przeważały homary, teraz to przeważnie są krewetki. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zastosować kraba, czy langustę. Widząc w menu restauracji pozycję surf and turf jeszcze nie wiadomo co konkretnie będzie na talerzu, dlatego proponuję dokładnie się dowiedzieć. Zjedzenie homara i 300 gramowego steka (często z frytkami) może być wyzwaniem dla jednej osoby.


 surf and turf

Surf and turf

Steki są krótko smażone i nigdy nie osiągają wysokiej temperatury, dlatego szybko stygną, zwłaszcza jeżeli po przyrządzeniu zostaną ułożone na zimnym talerzu. Z tego względu świetnym rozwiązaniem jest podanie ich na podgrzanym kamieniu, który w przeciwieństwie do talerza jest mniej narażony na pękanie oraz dłużej trzyma ciepło.  Marmur czy granit o grubości 2-3 cm bez problemów wytrzyma ogrzanie w piekarniku do 100 C, ale trzeba pamiętać, że ten proces zajmie dłużej niż w przypadku blachy. 

Podanie surf and turf na gorącym kamieniu to świetny pomysł. Dzięki temu można spokojnie delektować się tym wspaniałym daniem bez obawy, że wystygnie, a poza tym nasze jedzenie wygląda niesamowicie. 

Teraz już wiem jak to smakuje.

Zachęcam do polubienia strony na Facebooku


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *