ZUPA POMIDOROWA BEZ MIĘSA
Zupa pomidorowa to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Dzisiaj chciałbym zaprezentować odmianę bez mięsa, za to z dodatkiem imbiru, który nadaje jej charakterystyczny posmak. Przyznam, że jest to moja ulubiona wersja tej zupy. Robi się ją bardzo szybko i jej przygotowanie nie wymaga wiele nakładu sił. Zupa jest dość gęsta, więc jeżeli ktoś nie lubi takiej konsystencji może bez problemu zmniejszyć ilość mąki w zaprawce o połowę.
Składniki:
2 cebule
pół selera
1,5 l passaty pomidorowej
1 l bulionu warzywnego
1 szklanka soku jabłkowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka imbiru
oliwa z oliwek
sól, pieprz do smaku
200 ml śmietany 18%
1-2 łyżki mąki, w zależności od pożądanej gęstości
Jak przygotować:
Cebulę i selera rozdrabniamy na drobno w malakserze, po czym podsmażamy je na oliwie z oliwek. Przekładamy do garnka, zalewamy passatą pomidorową i dodajemy bulion oraz imbir. Gotujemy przez 15 minut. Następnie dodajemy sok z cytryny i sok jabłkowy. Imbir nadaje gorzkawy posmak, więc jeżeli zupa jest za gorzka trzeba dodać więcej soku jabłkowego. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Rozrabiamy w kubku mąkę w śmietanie, dolewając małymi strużkami zupę cały czas mieszając aż otrzymamy jednolity koncentrat. Przelewamy zaprawę do garnka, mieszamy i gotujemy naszą zupę pomidorową jeszcze przez 5 minut. Gotowe.
0 Komentarzy