Tapenada to pasta z oliwek, kaparów, oliwy oraz innych dodatków. Można ją używać jako smarowidło do kanapek lub (jak ja zamierzam zrobić) jako dodatek do mięs czy sałatek. W najbliższym czasie postaram się  zamieścić przepis z wykorzystaniem tapenady, myślę nad jakimś marynowanym/faszerowanym kurczakiem 🙂
TAPENADA CZYLI PASTA Z OLIWEK



Czas przygotowania: 2 min




Składniki:
125 g oliwek, bez pestek
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka sosu rybnego
1 ząbek czosnku
1 łyżka kaparów
10 g natki pietruszki
1-2 łyżki soku z cytryny
pieprz




 Jak przyrządzić:

Umieszczamy składniki tapenady w pojemniczku, po czym całość rozdrabniamy blenderem. Koniec 🙂

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *