Dzisiaj pierwsza próbka możliwości Smakowyja, czyli części poświęconej nie konkretnie przepisom, ale poznawaniu nowych smaków. Zapraszam do lektury. 
 
Smażony łosoś to pozycja, która pojawia się w menu wielu restauracji w Europie. Łosoś jest dużą, smaczną i łatwą w obróbce rybą. Ale nie to jest przyczyną jego popularności tylko nietypowy kolor mięsa. Co prawda nie do końca jest on naturalny. Łososie w większości żyją w rybich fermach i są odpowiednio dokarmiane. Smażony łosoś nie stanowi wyzwania: ryba, sól, pieprz i olej. Ale to w niczym by nie wyróżniało dania w jednym lokalu od tego co oferuje konkurencja. Dlatego kucharze prześcigają się w dodatkach i sposobie podania. Jednym z wielu możliwych dodatków jest jest dynia.

 
 
SMAZONY LOSOS NA KOŁDERCE Z DYNI - SMAKOWYJ


Smażony łosoś na kołderce z dyni.

Kołderka z dyni to rodzaj puree. Głównym składnikiem jest gotowana i przetarta dynia z dodatkiem masła. To warzywo jest raczej mdłe i jego smak kształtują przyprawy. Jako dodatek do ryby dynia może być przyprawiona czosnkiem, ostrą papryką, a także imbirem lub ziarnami kolendry. Tu jest na prawdę wiele możliwości. Na prawdę warto popróbować. Smak łososia każdy zna, a smak dyni może być za każdym razem zupełnie inny.

Teraz już wiem jak to smakuje.


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *