SASHIMI A SUSHI

Sashimi oraz sushi to dwa japońskie dania, które w Polsce często są mylone. Jaka jest między nimi różnica? Otóż sushi to kwaśny ryż, a sashimi to właściwa potrawa składająca się z surowego mięsa. Zwykle używa się ryb, ale także wołowiny lub koniny.

sashimi a sushi


Sashimi podaje się w postaci cienkich plasterków. Najczęstszym dodatkiem jest sos sojowy i wasabi oraz warzywa – marchewka, imbir czy sałatka kimchi.

Podstawowym składnikiem sashimi jest ryba lub owoce morza. Tu na prawdę jest ogromny wybór. Można spotkać chudego lub tłustego tuńczyka, łososia, makrelę, krewetki słodkowodne lub morskie, ośmiornicę, kalmary, małże św. Jakuba, węgorza, seriolę, doradę, ryba maślaną, a nawet rekina. To tylko mały wycinek możliwości dostępnych w Polsce. W Japonii wybór jest znacznie większy.

Smak sashimi zależy od gatunku ryby. Wszyscy miłośnicy świeżego surowego mięsa na pewno je pokochają. Ci którzy wolą przetwory po prostu powinni użyć więcej sosu sojowego.

Teraz już wiem jak to smakuje.


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *