Rozmaryn, jedno z moich ulubionych ziół,  jest krzewem występującym dziko w rejonach Morza Śródziemnego. Ze względu na olejki eteryczne ma niesamowity zapach, którego długo nie zapomnicie. Idealnie nadaje się do przyprawiania mięsa, szczególnie pieczonego, wędlin oraz niektórych sosów, patrz –> TAGLIATELLE Z ROZMARYNEM  Dodatkowo łodyga może być używana jako szpikulec do szaszłyków. Sam jeszcze tego nie próbowałem, ale ponoć aromat jest rewelacyjny.

Kilka ciekawostek o rozmarynie: pod wpływem ognia wydziela zapach podobny do palonego drewna, jest bogaty w żelazo, wapń i wit. B6, ma właściwości odkażające, poprawia pamięć oraz wrzucony do ogniska odstrasza owady.
Rozmaryn to symbol wiernej miłości, wiec zamiast kwiatów już wiecie co kupić ukochanym:)
Zamieszczam kilka zdjęć z mojej skromnej hodowli:

ROZMARYN
ROZMARYN

ROZMARYN

ROZMARYN

3 Komentarze

Ewa Smaczniutkie.pl · 25 maja 2013 o 13:25

Mój rozmaryn niestety nie wykiełkował 🙁 ale za to mam tymianek i od tego roku cząber.

    filipion · 25 maja 2013 o 14:17

    Najlepiej kupic rozmaryn w doniczce i przesadzić do wiekszej, tam spokojnie sobie podrośnie. Z nasion ciężko wyhodować:)

Beata · 11 grudnia 2014 o 19:18

Szkoda, że nie zimuje u nas w gruncie.

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *