Przepis na konkurs “Pudliszki – pomidorowy zawrót głowy”. Kotlety z dorsza stanowią bardzo ciekawą propozycję dla fanów ryb. Dzięki swojemu zgrabnemu wyglądowi przypadną do gustu nawet najmłodszym. Smak zachwyca, szczególnie w połączeniu z zielonym puree 🙂

POMIDOROWE KOTLETY Z DORSZA Z PUREE Z BROKUŁA

 

 
Czas przygotowania: 35 min
 
Składniki: 
500 g fileta z dorsza, pokrojonego w drobną kostkę
60 ml wody
2 bułki kajzerki
2 jajka
3 łyżki startego żółtego sera, najlepiej parmezanu
1 koncentrat pomidorowy 
1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej
sól, pieprz
mąka pszenna
oliwa z oliwek
1 łyżka oregano, drobno posiekanego
1 łyżka drobno pokrojonej papryczki chili, bez nasion
 
1 brokuł
1 por, pokrojony w talarki
1 łyżka masła
sok z cytryny do smaku
sól, pieprz
makaron
 
Jak przyrządzić:
Puree:
W osolonej wodzie gotujemy brokuła wraz z porem. Odcedzamy zostawiając odrobinę wody, dodajemy masło, sok z cytryny i pieprz. Całość miksujemy.



POMIDOROWE KOTLETY Z DORSZA Z PUREE Z BROKUŁA

 

 
Kotlety:
Bułkę rozdrabniamy, namaczamy, po czym umieszczamy w misce robota kuchennego. Dodajemy jajka, ser, pietruszkę, dorsza, koncentrat pomidorowy, solimy i pieprzymy. Całość mieszamy używając robota, aż uzyskamy w miarę jednorodną masę. Formujemy kulki, obtaczamy w mące i smażymy na oliwie z oliwek. Po usmażeniu kotlety układamy na papierowym ręczniku, aby wchłonął się nadmiar tłuszczu. 
 
Pomidorowe kotlety z dorsza układamy na puree, a następnie posypujemy danie odrobiną chili oraz oregano i gotowe. Smacznego 🙂

POMIDOROWE KOTLETY Z DORSZA Z PUREE Z BROKUŁA POMIDOROWE KOTLETY Z DORSZA Z PUREE Z BROKUŁA
POMIDOROWE KOTLETY Z DORSZA Z PUREE Z BROKUŁA
POMIDOROWE KOTLETY Z DORSZA Z PUREE Z BROKUŁA

2 Komentarze

Anonimowy · 3 października 2013 o 17:50

a że tak głupio spytam, kiedy dodajemy dorsza?:P
w przepisie Ci zniknął 🙂

    filipion · 3 października 2013 o 18:04

    Dzięki, że mi powiedziałeś, już poprawilem. Rybkę wrzucamy do miski robota kuchennego wraz z innymi składnikami kotletów 🙂

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *