Indyk, choć nie tak popularny jak dużo tańszy kurczak zasługuje na nieco więcej uwagi. To chude i zdrowe mięso świetnie nadaje się na zupy, dania z patelni, czy pieczeń. Nie wiem jak wy, ale ja niemal zawsze czytam etykiety wędlin, które zamierzam kupić. Zwykle dużo w nich konserwantów oraz zaskakująca mała ilość mięsa w mięsie (jak po dodaniu tych spulchniaczy to wszystko trzyma się w kupie???). Dobrym wyjściem jest samodzielne upieczenie kawałka mięsa, np. piersi indyka, którą można następnie trzymać w lodówce i w miarę potrzeby kroić na plasterki – otrzymamy własnej roboty zdrową”wędlinę” idealną na kanapki.


Czas przygotowania: 1 godzina + marynowanie

Składniki: 
1 kg piersi indyka

Marynata:
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżki soku z cytyny
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki soli
pieprz

Jak przyrządzić: 

Składniki marynaty mieszamy i nacieramy pierś indyka. Mięso obwiązujemy sznurkiem, żeby zachowało kształt rolady. Odkładamy na kilka godzin aby się przegryzło z przyprawami. Następnie przekładamy indyka do rękawa pieczeniowego (robimy w nim kilka dziurek na wierzchu). Pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 180 °C. Mięso studzimy  w rękawie i gotowe.

Zachęcam do polubienia bloga na facebooku 🙂


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *