Doskonała sałatka, moim zdaniem znacznie lepsza niż cezar. Proste jedzenie, łatwe do zrobienia, bardzo zdrowe i w dodatku z podpiekanym chlebkiem, który uwielbiam 🙂

PANZANELLA

Czas przygotowania: ok. 30 min

Składniki: 
350 g dobrego chleba
oliwa z oliwek extra vergin
1 łyżka posiekanego rozmarynu
500 g pomidorów, pokrojonych
1 ogórek, pokrojony w plasterki
kilkanaście oliwek (nie dodałem, bo chwilowo nie miałem)
1 mała cebula, drobno posiekana
12 listków bazylii, drobno pokrojona

+

POMIDOROWY WINEGRET (Vinaigrette)

Jak przyrządzić:
Chlebek mieszamy w misce z oliwą i rozmarynem, i zapiekamy w 200 stopniach w piekarniku aż się zarumieni. Do dużej miski wrzucamy pomidory, ogórka, oliwki, cebulę, bazylię oraz chlebek, polewamy winegretem, mieszamy i odstawiamy na 15 min do lodówki. Gotowe 🙂

PANZANELLAPANZANELLA
PANZANELLA
PANZANELLA

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *