Musaka to tradycyjna bałkańska zapiekanka na bazie ziemniaków. Przepis zainspirowany przez Podróże kulinarne Roberta Makłowicza – Tracki smak.
MUSAKA BAŁKAŃSKA ZAPIEKANKA
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
 
Składniki: 
1 kg mielonego mięsa (tradycyjnie jagnięcina, ale może też być wieprz),
2 kg ziemniaków,
1kg cebuli,
200g sera żółtego,
2 cukinie (tradycyjnie bakłażan, ale nie było w sklepie),
3 pomidory,
200ml śmietany 18%,
2 jajka,
100ml koncentratu pomidorowego,
200 ml czerwonego wytrawnego wina,
tymianek, sól, ostra papryka
 
 
Jak przyrządzić:

Zaczynamy od ugotowania ziemniaków, a w międzyczasie na patelni smażymy mięso i cebulę pokrojoną w kostkę. Jak tylko mięso się usmaży, to należy dodać do niego tymianek (całą paczkę suszonego lub otarte liście z całego krzaczka), ostrą paprykę, koncentrat i wino. Ogień pod patelnią wyłączamy gdy tylko zniknie zapach wina. Gdy ziemniaki trochę przestygną (to ważne – nie mogą być gorące) dodajemy do nich dwa jajka i ugniatamy na gładką masę – będą miały kleistą konsystencję. Następnie naczynie do zapiekania smarujemy olejem i układamy warstwy:

1 ziemniaki
2 cukinia
3 mięso
4 cukinie
5 ziemniaki
6 pomidory
7 śmietana
8 ser

Oczywiście na Bałkanach nie używa się tradycyjnego “polskiego” sera gouda tylko wyrobów regionalnych, ale co tam.

Całość należy zapiekać w piekarniku na 180C aż ser się zrumieni.
MUSAKA BAŁKAŃSKA ZAPIEKANKA
MUSAKA BAŁKAŃSKA ZAPIEKANKA

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *