Owoce morza podajemy w dużej i głębokiej misce, aby nie wystygły, sos w oddzielnym naczyniu. Do sosu świetnie pasuje białe pieczywo. Langustynki wyjmuje się z pancerzy bezpośrednio przed spożyciem.

 
Langustynki

 

Składniki:
– 1 kg langustynek na dwie osoby
– 100g pomidorów koktajlowych
– 200ml białego wytrawnego wina
– 100g masła
– sól morska
Jak przyrządzić:
Langustynki myjemy i odłamujemy głowy. Jeżeli szczypce są wystarczająco duże to też są jadalne, dlatego kupując langustynki wybieramy jak największe okazy. Następnie odrywamy im nogi i wyjmujemy jelitko. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy pomidory pokrojone w połówki. gdy pomidory się zmarszczą to dodajemy odwłoki langustynek. Tak smażymy minutę cały czas mieszając, a następnie dolewamy wino oraz solimy do smaku i dusimy jeszcze 5 minut pod przykryciem. Następnie łyżką cedzakową wyjmujemy langustynki na talerz, a pozostały sos redukujemy na patelni o połowę.
 
Zachęcam do polubienia bloga na facebooku 🙂
 
Całe langustynki z głowami


1 Komentarz

Sawanna · 19 sierpnia 2015 o 21:40

Jadłem. Rewelacja. Langustynki są dużo lepsze od krewetek. Szkoda, że są takie drogie. Ale raz na jakiś czas można się szarpnąć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *