Kurczak po cypryjsku czyli kurczak z kieszonką z przepysznym nadzieniem to jedno z najlepszych dań jakie kiedykolwiek zrobiłem. Suszone pomidory, feta, cytryna, zioła… Już na samą myśl o tym połączeniu zrobiłem się głodny. Wyszło przepysznie. Proste żarcie, a jakie dobre!
KURCZAK PO CYPRYJSKU
Czas przygotowania: 35 min
Składniki: 
4 piersi kurczaka, nacięte w środku –> kieszonka
150 g sera feta, pokruszonego
skórka z 1 cytryny
8 suszonych pomidorów
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
bazylia
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sól, pieprz
gałązki rozmarynu
Jak przyrządzić:
Nacięte piersi kurczaka nasalamy i pieprzymy i odstawiamy na co najmniej 0,5 godz. aby się przegryzł. W misce przygotowujemy nadzienie: skórka z cytryny, pomidory, feta, czosnek, odrobina soli i pieprzu, oliwa z oliwek, bazylia i natka. Mieszamy. Nakładamy nadzienie do kieszonek, po czym przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego. Polewamy go oliwą z oliwek oraz układamy gałązki rozmarynu na wierzchu (po pieczeniu wyrzucamy je). Kurczaka pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30-40 minut. Gotowe 🙂
KURCZAK PO CYPRYJSKU

KURCZAK PO CYPRYJSKU

KURCZAK PO CYPRYJSKU

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *