Jakiś czas temu zakupiłem kiełki fasoli mung i przyznam, że nie bardzo wiedziałem co z nimi zrobić. Pomyślałem, że fajnie wyglądają i są z Azji więc trzeba wypróbować 🙂 Wymyśliłem 2 dość podobne przepisy, dziś pierwszy z nich. Wyszło rewelacyjnie, tak dobrego dania dawno nie zrobiłem. W dodatku czuć smaki kuchni azjatyckiej, którą bardzo lubię.
KURCZAK PO CHIŃSKU Z KIEŁKAMI FASOLI MUNG



Czas przygotowania: 40 min

Składniki:

600 g piersi kurczaka, pokrojonej w kostkę
słoik kiełków fasoli mung, odsączyć i raz przepłukać kiełki
1 duży por, pokrojony w plasterki
4 duże marchewki, pokrojone w półplasterki]
sól, pieprz
wiórki z papryki chili (grubo mielona chili)
500 ml bulionu
3-4 łyżki sosu sojowego
3 torebki ugotowanego ryżu


Jak przyrządzić:
Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką chili. Ja dałem dość dużo, gdyż chciałem zrobić ostrą wersję. Następnie dodajemy marchewkę, pora oraz kiełki fasoli mung po czym całość zalewamy bulionem z dodatkiem sosu sojowego. Gotujemy aż warzywa zmiękną, po czym dodajemy ugotowany wcześniej ryż, który wypije nadmiar sosu i przejdzie smakami. Po ok 5 min. jest już gotowe 🙂

KURCZAK PO CHIŃSKU Z KIEŁKAMI FASOLI MUNG
KURCZAK PO CHIŃSKU Z KIEŁKAMI FASOLI MUNG

2 Komentarze

Aleksandra · 27 listopada 2021 o 09:56

Cześć, mam kiełki w zalewie słodko-kwaśnej, pasują?

    Proste Żarcie · 27 listopada 2021 o 10:05

    Ja zawsze używam kiełków w słonej zalewie i je opłukuje. Myślę, że zalewa słodko kwaśna jest niepotrzebna choć nie próbowałem.

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *