Od niepamiętnych czasów zastanawiałem się jak smakuje garam masala. W końcu, całkiem przypadkowo udało mi się kupić tą indyjską mieszankę przypraw. Nie jest to jakoś specjalnie trudne, ale raczej nie znajdziecie jej w supermarkecie. Postanowiłem wypróbować przepis na pieczonego kurczaka. Mięso po zamarynowaniu w garam masali oraz paru innych przypraw cechowało się bardzo intensywnym i przyjemnym aromatem oraz pewną nutką ostrości. W smaku trudno porównać do czegoś innego, na pewno znacznie różni się od curry. Ważne, że jest bardzo smaczne i warte wypróbowania 🙂
KURCZAK GARAM MASALA

Czas przygotowania: 1 godz + czas na marynowanie

Składniki:
750 g kurczaka
Marynata:
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej papryki chili
1,5 łyżeczki garam masala
1 łyżeczka kurkumy
200 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oleju rzepakowego
sól

gotowany ryż do podania

Jak przyrządzić:
Mieszamy składniki marynaty, po czym dodajemy kurczaka. Mięso marynujemy ok 4 h lub najlepiej całą noc. Pieczemy w 200 stopniach przez ok 60 min i gotowe 🙂

KURCZAK GARAM MASALA

KURCZAK GARAM MASALA


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *