Moje pierwsze starcie z kaczką i od razu zrobiłem coś skomplikowanego. Jakoś Meksyk nie kojarzy mi się szczególnie z kaczkami ani z kaszą gryczaną, ale co tam. Przepis o tyle zaskakujący, że potrzeba do marynaty dodać soków: pomarańczowego oraz jabłkowego co rzadko się zdarza (przynajmniej z mojego punktu widzenia).
Danie wyjątkowo smaczne, szczególnie sos 🙂
KACZKA PO MEKSYKAŃSKU
Czas przygotowania: 2 godz.
Składniki: 
1 kaczka pokrojona na 6 części, sól, pieprz
kasza gryczana lub ryż (kasza lepsza)
Marynata:
4 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 cebula, drobno pokrojona
2 szklanki soku pomarańczowego
1/2 szklanki soku jabłkowego
1/2 szklanki wody
1 kg pomidorów, bez skórki i nasion
3 listki laurowe
łyżka tymianku
łyżka majeranku
sól, pieprz
Jak przyrządzić:
Kaczkę solimy i pieprzymy, a następnie zanurzamy w przygotowanej wcześniej marynacie. Całość mieszamy i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy ok. 1,5 h w 200 stopniach.
KACZKA PO MEKSYKAŃSKU





KACZKA PO MEKSYKAŃSKU


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *