Moje pierwsze starcie z kaczką pieczoną w całości. I muszę się pochwalić: mięso wyszło idealne! Miękkie soczyste i dobrze przyprawione, a na deser pieczone jabłka 🙂 Przepis jest bardzo prosty, nie wymaga dużego nakładu sił i dlatego idealnie pasuje do zbioru przepisów Proste Żarcie.

KACZKA NADZIEWANA JABŁKAMI

Czas przygotowania: 1h + 80 min

Składniki: 
1 kaczka
1 kg jabłek
sól, pieprze, majeranek, olej


Jak przyrządzić:
Kaczkę nacieramy przyprawami i pozostawiamy na ok. 1 godz. do zamarynowania. Następnie napychamy jej środek ćwiartkami jabłek (reszta owoców do dekoracji) i pieczemy w 200 stopniach przez ok. 60 min pod przykryciem i ok 20 min (ok. 1 godz./kg kaczki + opiekanie) bez pokrywki i gotowe!

KACZKA NADZIEWANA JABŁKAMI

4 Komentarze

Silumin · 19 maja 2014 o 17:51

No to gratuluję udanego starcia z kaczką 🙂
Kilka razy już próbowaliśmy się z nią uporać i albo wychodziła włóknista i sucha jak wiór, albo miejscami wydawała się surowa. Tym niemniej nie składamy broni – trzeba próbować do skutku 🙂

    filipion · 19 maja 2014 o 18:06

    Wydaje mi się, że przyczyną sukcesu było dość małe naczynie żaroodporne, w którym piekłem kaczkę (ledwo mi się zmieściła). Dzięki temu soki z jabłek i kaczki przykrywały ją prawie do 1/3. Zawsze można próbować co jakiś czas polewać kaczkę powstałym sosem. Jak nabiorę wprawy to zabiorę się za najtrudniejszego moim zdaniem ptaka – bażanta. Ten prawie zawsze wychodzi moim bliskim suchy 😀

Anonimowy · 18 października 2014 o 09:08

Dzisiaj odważyłam się rozmrozić moją kaczuszkę i zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂 Mam nadzieję, że ten przepis się sprawdzi, bo na kolację zaprosiłam kilka osób i wolałabym nie ratować się pizzą. Na zdjęciu Twoja kaczka prezentuje się wzorcowo – zobaczymy co mi wyjdzie 🙂

    filipion · 18 października 2014 o 09:30

    Pamiętaj że im większa kaczka tym dłużej trzeba piec. Moja była dość mała, bo ważyła trochę ponad kilogram. Ogólnie można przyjąć zasadę 1 godz. na 1 kg kaczki w rozgrzanym piekarniku. Powodzenia 🙂

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *