Najważniejsze w przygotowaniu dobrego deseru jabłkowego jest zaopatrzenie się w dobrej jakości owoce. Desery podawane w pucharkach to idealny poczęstunek na niedzielne spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi.

DESER Z MUSEM JABŁKOWYM


Czas przygotowania: 30 min + schłodzenie deseru



Składniki: 
600 g słodko-kwaśnych jabłek
50 g herbatników, rozkruszonych
1 białko
1 szklanka jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
cynamon

Jak przyrządzić: 

Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na kawałki, dusimy do miękkości w rondelku z niewielką ilością wody, a następnie miksujemy owoce. Do musu dodajemy cukier puder, cynamon i rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy aż przestygnie. Ubijamy białko na sztywną pianę, łączymy z musem. Całość przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki. Po schłodzeniu dodajemy na wierzch jogurt i posypujemy herbatnikami
Zachęcam do polubienia bloga na facebooku 🙂
Kategorie: Deser

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *