CHŁODNIK OGÓRKOWY

W ostatnich dniach upał szczególnie doskwiera. Bezchmurne niebo, mała ilość deszczu lub jego brak i temperatury oscylujące w okolicy 30 stopni Celsjusza powodują, że człowiek aż gotuje się w środku. Trzeba szukać sposobów na ochłodę, a jedzenie gorących posiłków zdecydowanie nie pomaga. W takim okresie jednym z najlepszych obiadów jest chłodnik, czyli zupa na zimno. Istnieje bardzo wiele sposobów na jego przyrządzenie. Generalnie chłodnik można zrobić z dowolnych warzyw oraz zsiadłego mleka lub jogurtu. W internecie dominuje wersja litewska z botwinką, natomiast ja dzisiaj chciałbym zaprezentować wersję chłodnika z ogórkami, która bardzo mi ostatnio posmakowała. Oprócz ogórków, przyrządzonych w stylu tzatziki dodałem to co miałem, czyli pomidory, jajka oraz ser biały. Wyszło przepysznie. Oprócz ww składników, jeżeli macie to warto dodać pokrojoną w plasterki rzodkiewkę.

chlodnik 

Czas przyrządzenia 30 min + czas na schłodzenie. Można jednak jeść od razu jeżeli składniki wcześniej schłodziliśmy w lodówce.

Składniki:

ogórki + przyprawy przepisu tzatziki (sól, pieprz, mięta, sok z cytryny, czosnek) ale bez jogurtu naturalnego. Ilość: dużo.

pomidory pokrojone w kostkę. Ilość: średnio.

jajka ugotowane na twardo. Ilość: mało.

ser biały twarogowy. Ilość: mało.

zsiadłe mleko. Ilość dużo.

ocet winny biały

sól, pieprz

mięta

Przygotowanie:

Przygotowujemy ogórki wg przepisu tzatziki w dużym garnku. Potrzebujemy ich dość sporo, bo one będą stanowić podstawę naszego przepisu. Zamiast jogurtu dodajemy zsiadłe mleko w takiej ilości, aby nasze danie było rzadkie i bardziej przypominało gęstą zupę niż sos. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, ugotowane jajka rozdrobnione w szatkownicy do jajek oraz pokruszony ser twarogowy. Przyprawiamy solą, pieprzem, miętą oraz octem winnym do smaku, następnie całość chłodzimy około godzinę i gotowe!


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *