Jest to ulubione danie mojej Irminki, u mnie też znajduje się w czołówce. Dużym plusem jest niecodzienny smak oraz rewelacyjny sos, który powstaje w wyniku gotowania. Coś cudownego. Zawsze sobie wyobrażam, że to takie risotto na miarę moich możliwości:)

CHIŃSKI KURCZAK W SOSIE PAPRYKOWYM





Czas przygotowania: ok. 40 min.

Składniki: 
500 g piersi kurczaka
2 papryki (możecie dać 2 różne kolory dla lepszego wyglądu)
3 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu chili
1 łyżka białego octu winnego
500 ml bulionu drobiowego
3 torebki ryżu
sól, pieprz

Jak przyrządzić:
Solimy i pieprzymy kurczaka i wrzucamy na patelnię. Dodajemy zmiażdżony czosnek, w miarę drobno posiekaną paprykę i całość smażymy ok. 8-10 min. Następnie dodajemy ocet winny, sos sojowy, sos chili, a na końcu bulion. Dusimy 5 min, po czym dodajemy ryż. Trzymamy na gazie tak długo aż ryż wypije większość sosu (danie powinno być “trochę mokre”). Gotowe!

CHIŃSKI KURCZAK W SOSIE PAPRYKOWYMCHIŃSKI KURCZAK W SOSIE PAPRYKOWYM

CHIŃSKI KURCZAK W SOSIE PAPRYKOWYMCHIŃSKI KURCZAK W SOSIE PAPRYKOWYM

CHIŃSKI KURCZAK W SOSIE PAPRYKOWYM

CHIŃSKI KURCZAK W SOSIE PAPRYKOWYM

2 Komentarze

Anonimowy · 25 maja 2013 o 23:39

Super te Twoje przepisy 🙂

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *